SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

2 jajčevca, 2 veliki bučki, 2 do 3 jajca, sol, sveže zmlet beli poper, zmlet laški kumin, 100 g sveže naribanega parmezana, 50 g finih drobtin, 3 do 4 žlice moke in 100 g masla ali margarine. Za omako: 500-gramski zavitek ali pločevinka pretlačenih paradižnikov, 1 strok česna in 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja ali bazilike.

 recepti

 

Jajčevca in bučki operemo in obrišemo. Jajčevcema odrežemo nastavka za pecelj, bučki pa na obeh koncih obrežemo. Plodove narežemo na približno 2 cm debele rezine. Jajca razžvrkljamo s soljo, poprom in laškim kuminom. Parmezan in drobtine zmešamo. Moko nasujemo na krožnik. Zelenjavne rezine najprej povaljamo v moki in odvečno temeljito otrkamo. Potem jih povaljamo v jajcu in nazadnje v mešanici sira in drobtin. V veliki ponvi segrejemo del maščobe in položimo nanjo del zelenjavnih zrezkov. Na šibki vročini jih zlato rjavo spečemo. Vmes jih obrnemo. Pečene položimo na pogret krožnik in imamo na toplem. Enako spečemo vse zrezke. Maščobo sproti dodajamo po potrebi. Za omako paradižnik prelijemo v kozico, stisnemo nanj olupljen strok česna in zavremo. Posolimo, popopramo in primešamo sesekljan peteršilj in baziliko. Odstavimo in ponudimo k zelenjavnim zrezkom. Poleg se podajo široki rezanci ali dušen riž.

Zelenjavne zrezke lahko ponudimo tudi kot hladno začetno jed. V tem primeru ponudimo k njim svežo francosko bageto.