Ko se spomladi pogledamo v ogledalo, smo vse prej kot navdušene. Zdi se, da je koža na obrazu sivkasta, upadla in starejša kot sicer. Na njej se rišejo sledovi komaj končane zime. Skrajni čas je, da kaj ukrenemo. Seveda, po naravni poti.


zalisca nega

Zbogom, gubice

Bodimo same svoje mojstrice in kremo, ki bo učinkovito zatrla prve znake staranja, pripravimo kar doma. Nič lažjega. Potrebujemo zgolj čebelji vosek, dve čebuli in med. Na rahlem ognju zmešamo tri žlice že pred tem raztopljenega čebeljega voska, sok dveh čebul in dve žlici medu. Odstavimo in mešamo, dokler se masa ne ohladi, nato jo spravimo v posodico, ki se dobro zapre in shranimo na hladnem mestu. S to kremo rahlo masiramo prizadeta mesta. Proti nastanku gub koristi tudi, če na obraz nanesemo sok češnje ali korenčka in počakamo, da se na njem posuši.

S peteršiljem nad podočnjake 
Vam življenje grenijo podočnjaki in temni kolobarji pod očmi? Priskrbite si nekaj zdravilnih rožic in nemara se jih za vselej znebite. Dobrodejne učinke prinaša kopel iz poparka srčne moči (Potentilla tormentilla) in timijana (Thymus vulgaris). S četrt litra kropa poparimo eno žlico mešanice obeh zeli. Kopel naj bo mlačna. Iz srčne moči in timijana si lahko pripravimo tudi obkladke. Uživajmo veliko peteršilja (Petroselinum hortense). Vsak dan na tešče požvečimo stebelce ali dva. Žensko lepoto poleg podočnjakov pogosto kvarijo tudi otekle in zabuhle veke. V tem primeru ljudska medicina svetuje poparek iz janeža (Pimpinella anisum), melise (Melissa officinalis) in mete (Mentha piperita). S skodelico vrele vode poparimo mešanico zeli, po eno žličko vsakega, pustimo stati deset minut, precedimo in pijemo trikrat na dan po eno skodelico čaja po glavnih obrokih. Proti kuperozi, ki prizadene predvsem kožo na obrazu oziroma na licih in nosu, je dobrodejen prevretek iz korenine navadne milnice (Saponaria officinalis), listov rožmarina (Rosmarinus officinalis), korenine potrošnika (Cichorium intybus) in regratove korenine (Taraxacum officinale). Vzamemo žlico mešanice za veliko skodelico čaja in kuhamo deset minut, nato precedimo. Popijemo po eno skodelico čaja zjutraj na tešče in zvečer.

Naj bo lepa in sijoča 
Za lepo in sijočo kožo na obrazu in vratu jo umivajmo s korenčkom, kumaro in limono: zmešamo tri žličke korenčkovega soka, tri žličke kumaričnega soka in sok ene limone. S to mešanico izmivamo obraz. Razdraženo kožo, zlasti po sončni pripeki, umivamo s poparkom lipe (Tilia cordata): s skodelico vrele vode poparimo eno žlico lipovega cvetja. Za pet minut odstavimo, precedimo in ohladimo.