Dišave je poznal že pračlovek skozi daritev bogovom. Spoznal je, da določene snovi na ognju, kot so razne smole in les, dišijo. Te prijetne vonjave je namenil daritvi bogovom. Od tod tudi naziv za, danes svetovno znan izraz parfum (lat: perfumum - skozi dim ).

disave


O proizvodnji prvih dišečih olj govorimo v dobi starih Egipčanov. Miti govorijo o tem, kako je velika egipčanska kraljica Kleopatra z dišečimi olji zapeljevala Marka Antonija. 
Moderna proizvodnja parfumov je vezana na jug Francije (Provansa) in mestece Grasse, kjer tudi danes živi večina pravih proizvajalcev dišav. To mesto ima danes tudi turistični pomen, kajti preko številnih agencij si lahko ogledamo tovarne parfumov, razvoj parfuma, izdelavo itd.

Zrelo obdobje parfuma predstavlja trženje parfumov, kjer pomembno vlogo dobijo kreatorji parfumov, ki jim v Franciji pravijo kar »nosovi«. To so ljudje, ki imajo neverjetno sposobnost prepoznati in razlikovati več tisoč različnih dišečih substanc. Povprečni poznavalci lahko razlikujejo le nekaj deset osnovnih vonjev.

Teoretično je parfum vodno-alkoholna raztopina dišečih olj rastlinskega, živalskega in sintetičnega izvora. Za ustvarjalce parfuma pa je parfum umetniško delo, ki je plod dolgotrajnega dela in razvoja, za nas uporabnike pa znamenje individualnosti in statusa.