SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
1 čebula, 200 g pora, 50 g gomolja zelene z malo zelenja, 100 g korenja, 1 žlica masla, 500 ml čiste kokošje juhe, ščepec timijana, ščepec rožmarina, 2 lovorova lista, sol, sveže zmlet poper, 4 žlice nalistanih mandljev, 1 žlica balzamičnega kisa, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici sladke smetane, 1/2 žličke praška za kari in 1/2 žličke sveže naribanega muškatnega oreška.

 

juha z mandlji 

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Por očistimo, operemo in zelo tanko narežemo. Gomolju zelene odrežemo zelenje in ga prihranimo. Zeleno in korenje olupimo, operemo, narežemo na koščke. V kozici segrejemo maslo. Dodamo čebulo, por, zeleno in korenček ter med mešanjem pražimo 5 minut. Zalijemo z juho, dodamo timijan, rožmarin in lovor. Juho posolimo in popopramo. Pokrijemo, zavremo in na srednje močni vročini počasi kuhamo 15 minut. Medtem na listke narezane mandlje stresemo v ponev, prevlečeno s snovjo proti prijemanju, in jih brez dodajanja maščobe zlato rjavo prepražimo. Vzamemo jih iz ponve. Prihranjeno zelenje splaknemo, otresemo in ozko narežemo. Iz juhe odstranimo lovorova lista. Žlico mandljev prihranimo, ostale stresemo v juho. S paličnim mešalnikom jo gladko obdelamo. Dodatno jo začinimo z balzamičnim kisom, limoninim sokom, s smetano, praškom za kari in z muškatnim oreškom. Preden juho ponudimo, jo potresemo s prihranjenimi mandlji in z narezanim zelenjem.