SESTAVINE ZA 6 OSEB:
300 g zmrznjene špinače v listih, 200 g čebule, 150 g korenčka, 200 g stebelne zelene, 2 žlici olja, sol, poper, 500 g zmlete govedine, 1 do 2 majhna feferona, 2 stroka česna, 375 ml pretlačenega paradižnika (iz zavitka), origano, majaron, koriander, 250 g makaronov, 250 g smetane za stepanje, 200 g kisle smetane, 3 jajca, 30 g sveže naribanega parmezana, 70 g sveže naribane mladega sira gavde, 1 lonček sveže bazilike, sveže nariban muškatni orešek, 30 g opraženih pinjol, maščoba za posodo, 2 žlici finih drobtin in 1 krogla (125 g) mocarele.

 

Špinačo pustimo, da se odtaja. Čebulo olupimo, korenček operemo in olupimo, stebelno zeleno očistimo in operemo. Vse troje narežemo na kockice. V ponvi segrejemo olje, dodamo pripravljeno zelenjavo in med mešanjem pražimo 5 minut. Posolimo, popopramo in dodamo meso. Pražimo, dokler ne spremeni barve, in ga vmes drobimo. Medtem feferona po dolgem razpolovimo, odstranimo semena, polovici operemo in sesekljamo. Dodamo mesu. Česen olupimo, drobno sesekljamo in dodamo skupaj s pretlačenim paradižnikom. Začinimo z origanom, majaronom in koriandrom, zavremo in med mešanjem poačsi kuhamo 5 minut. Po potrebi še dodatno solimo in popramo ter nekoliko ohladimo.

Makarone po navodilu na zavitku skuhamo v veliko slane vode in odcedimo. 2 žlici vode prihranimo. Sladko in kislo smetano zmešamo, dodamo jajca in razžvrkljamo. Primešamo parmezan in gavdo. Listke bazilike operemo, otresemo, zelo tanko narežemo in primešamo prelivu. Nazadnje ga posolimo in popopramo. Odtajano špinačo začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. V skledi jo temeljito zmešamo z odcejenimi makaroni in 2 žlicama vode od kuhanja. Primešamo še pinjole.

Namaščeno nepregorno posodo (na sliki je ovalna, velika 30 x 35 cm) namastimo in potresemo z drobtinami. Na dno naložimo polovico mešanice z makaroni, nanjo damo polovico mesne omake in nanjo zlijemo polovico smetanovega preliva. Ponovimo. Mocarelo narežemo na kockice in potresemo po zloženki. Posodo postavimo na rešetko na drugo poličko od spodaj v pečico, ki smo jo segreli na 175 stopinj C (ventilatorska pečica 160 stopinj C), in zloženko pečemo približno 45 minut.

S to izvrstno in nasitno (približno 840 kcal/3510 kJ na osebo) zloženko, ki je bodo veseli tako družinski člani kot gostje, v resnici ni toliko dela, kakor se po dolžini recepta nemara zdi. Edina priloga, ki se ji prilega, je poljubna sveža listnata solata.