Ste se kdaj vprašali, zakaj nekateri ljudje znajo ohraniti optimizem in trdno voljo tudi v najtežjih trenutkih, vas pa že najmanjša preizkušnja vrže iz tira? Zakaj nekateri znajo vsakemu odpustiti, vas pa ves čas glodajo zamere in sovraštvo? Zakaj nekaterim vedno vse uspe, vam pa nikoli nič? Zakaj se nekateri vedno znajo postaviti zase in si izboriti, kar jim pripada, vas pa vedno premaga strah? Zakaj znajo nekateri odlično shajati z drugimi, vi pa vedno znova prihajate v konflikte, ker ne znate obvladati svojih izbruhov jeze, zamerljivosti in sovraštva? 

 

čustvena inteligenca

 

Ste prepričani, da ne morete nič proti temu, da vam je takšno življenje pač tako namenjeno? Če menite tako, nimate prav. Vsi se lahko naučimo sposobnosti ustreznega ravnanja s svojimi čustvi, odprte in pravilne komunikacije, vživljanja v druge, veselja do življenja, trdnosti in samozavesti. Vse to so prvine tako imenovane čustvene inteligence, in za učenje te ni nikoli prepozno. Človek z visoko razvito čustveno inteligenco zna primerno izražati čustva, ima izpolnjujoče odnose, zna ohraniti trdnost in optimizem tudi v težkih življenjskih preizkušnjah – skratka, živi srečnejše in kakovostnejše življenje. K temu pa najbrž stremimo vsi.


Kako se naučimo čustvene inteligence?
Za začetek se morate odločiti, da boste v svojem doživljanju sveta in čustvenem svetu nekaj spremenili, izboljšali, razvili ali opustili. Spreminjamo lahko namreč samo sebe in svoj odnos do ljudi in stvari – to je prvo pravilo, ki ga moramo sprejeti, ko se odločimo, da se bomo podali na pot sprememb. In drugo pravilo: zavedanje, da spreminjanje in izboljševanje lahko poteka samo v povezavi teorije s prakso. Znanje iz knjig in člankov nam pomaga globlje razumeti sebe ali težave, v katere smo ujeti, sam razvoj čustvene inteligence pa je možen le v praksi, v spremembah konkretnih dejanj in odnosa do sebe in drugih.