Zobni ognojek se pojavi, ko se živec zoba okuži. To je običajno posledica zobne gnilobe, lahko pa ga povzroči tudi poškodba zoba.

Zobni ognojek


Oblikuje so gnoj, ki se lahko izloči samo skozi koren zoba. To povzroča pritisk pod zobom, zaradi česar je na dotik boleč. Bolečina je močna, udarjanje pa lahko prizadene stran obraza. Najboljši način za preprečevanje zobnega ognojka je ohranjanje vaših zob zdravih.Skušajte se izogniti zobnim luknjam tako, da zmanjšate vnos sladkih jedi in pijač - uživajte jih občasno in samo v času obroka. Ščetkajte zobe dvakrat dnevno z zobno pasto, ki vsebujejo fluorid. Da bi kar najbolje izkoristili ugodnosti fluorida, po ščetkanju ne splakujte zobne paste. Redno obiskujte vašega zobozdravnika, ob dogovorjenih intervalih. Na ta način lahko težavo ugotovite dovolj zgodaj, vaše zdravljenje pa bo bolj enostavno.

Kaj moram storiti, če dobim zobni ognojek?

Nemudoma morate poiskati nasvet zobozdravnika, da bo izčrpal ognojek. Morda bo možno izčrpati gnoj skozi sam zob, s čimer lahko zob rešimo (postopek kanala zoba). Če to ni možno, bo zob potrebno izruvati, da bi preprečili ponoven pojav ognojka. Včasih lahko zobni ognojek tudi poči. Tako se gnoj lahko izcedi in olajša bolečino. Postopek se lahko pospeši z uporabo vroče slane vode kot ustne vodice (čajna žlička soli na skodelico vode). Ne polagajte ničesar toplega neposredno na obraz, na primer steklenico z vročo vodo, saj boste tako samo poslabšali oteklino. Vendar pa lahko hladen obkladek na obrazu olajša oteklino, zdravila proti bolečinam pa občasno pomagajo zmanjšati bolečino. V resnejših primerih bodo morda potrebni antibiotiki. Zapomnite si, da četudi se ognojek izcedi sam po sebi, se morate obrniti na svojega zobozdravnika za dodatno ugotovitev.