Žolčnik je majhna mišičasta vreča, namenjena shranjevanju žolča. Žolč je rumeno zelena gosta tekočina, ki nastaja v jetrih celicah. Pomemben je za presnovo hranilnih snovi, posebej pa za maščobe. Sestavljajo ga soli, elektroliti, holesterol, žolčna barvila in maščobe. Jetrne celice, ki proizvajajo žolč so razporejene ob drobnih kanalih v tkivu. Žolč teče po kanalih v večjega do žolčnika in naprej v dvanajsternik.

zolcni kamni

Kamni se razlikujejo po velikosti (od zrna peska, do žoge za golf) in kemični sestavi. Največji del kamnov je sestavljen iz holesterola. Taki nastajajo, ko jetra proizvajajo več žolča, kot ga telo sicer potrebuje. V prerezu imajo taki kamni žarkasto obliko. 
Ostale vrste (20 %) pa so večinoma sestavljene iz kalcija in bilirubina (kalcijev bilirubinat in kalcijev karbonat). Ti kamni so rjavi do črni. Žolčni kamni so krivci za večino (kar 90 %) težav z žolčnikom in žolčnimi vodi. Ponavadi se pojavljajo v starostih od 20 do 50 let. Verjetnost nastanka pa z leti narašča.

Kaj povzroči nastanek žolčnih kamnov?

Statistika kaže, da ima žolčne kamne kar 20 % žensk. Zanimivejši pa so naslednji podatki: več žolčnih kamnov najdemo v Skandinaviji in Mehiki. Med ameriškimi Indijanci je po raziskavah kar 80 % več kamnov, kot drugod. Te razlike kažejo na večji genetski vpliv pri nastanku kamnov. Največ možnost za pojav kamnov imajo najbližji sorodniki (potomci). Pomemben je tudi način prehranjevanja. Bolj mastna hrana - več možnosti za nastanek žolčnih kamnov. Znano je tudi, da imajo velik prispevek k nastanku kamnov tudi hude diete brez maščob. Telo takrat ne potrebuje velikih količin žolča za presnovo maščob, žolč se zato nabira, zastaja in kamen je tu. Žolčni kamni lahko v nadaljevanju povzročijo še druge zaplete. Pritisk kamna lahko povzroči poškodbo sluznice tkiv v okolici. Zapora kanala in vnetje žolčnika. Stalno draženje sluznice vodi do sprememb v samih celicah in v karcinom (kar v 95 % so za karcinom krivi kamni).

Simptomi:

V začetki pogosto ni težav. Kamni lahko potujejo po žolčevodih, jih zamašijo in takrat se pojavi huda bolečina pod desnim rebrnim lokom.. Ta traja tudi po več ur. Če zapora žolčevoda traja dlje, pride do vnetja žolčnika. Žolčnik se namreč ne more izprazniti. V tem primeru se ob bolečini pojavijo še povišana temperatura (kar je znak za vnetje).

Vsekakor si pomagamo z analgetiki in poiščemo zdravniško pomoč.