Je res, da če želimo, da telo hrano učinkovito prebavi, jo moramo dobro prežvečiti? Zakaj? Kdaj vemo, da je hrana dobro prežvečena?


zvecenje hrane

Preprosto. Če večje kose razdelimo na veliko majhnih koščkov, se vsota površine teh koščkov zelo, zelo poveča, debelina posameznega kosa pa zmanjša. Tako že v ustih encimi pridejo v stik z večjo površino in jo hkrati obdelujejo. Podobno je v želodcu, kjer želodčna kislina razgrajuje beljakovine, in potem naprej v bazičnem okolju črevesja, kjer te koščke kemijsko dokončno razcepimo na posamezne sestavine. V celoti vzeto za ves proces porabimo manj energije. Po delovanju organizma se zgleduje tudi vsa kemijska industrija. Najprej večje kose rude razdrobijo na zelo drobne, na katere je mogoče že z majhno energijo ter s kislino ali bazo delovati.

Velja prepričanje, da bi morali vsak grižljaj vsaj 30-krat prežvečiti in šele nato pogoltniti. Če se po obroku počutimo dobro, nismo napihnjeni, marveč smo prijetno siti, ne ‘napokani’, kot pravimo, potem smo hrano dobro prežvečili in ji omogočili nadaljnji proces. V tem primeru bomo ostali vitki. Jejte ‘z občutkom’, počasi, zlagoma od grižljaja do grižljaja. Dobro se boste počutili in dalj časa boste siti. Tako boste tudi hujšali.